SME

Nie je kalória ako kalória. Čím menej vysokospracovaných potravín zjeme, tým lepšie

Hostkou Vizity bola Katarína Babinská.

(Zdroj: HejTy)
Načítavam... Nie je kalória ako kalória. Čím menej vysokospracovaných potravín zjeme, tým lepšie
Počúvajte v appke SME alebo cez Toldo, AppleSpotify a RSS.

*Podporte podcast Vizita v aplikácii Toldo na sme.sk/extravizita.

"Predstava bola jednoduchá: na mesiac som mal prestať jesť vysoko spracované potraviny a potom ma mali odvážiť a odmerať po všetkých možných stránkach. Nasledujúci mesiac som sa mal stravovať tak, že osemdesiat percent prijatých kalórií pochádzalo z vysoko spracovaných potravín - čo predstavuje rovnakú stravu, ako má každý piaty človek v Spojenom kráľovstve a USA,“ vysvetľuje v knihe Vysoko spracovaní ľudia Chris van Tulleken svoj projekt.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Popri tomto spôsobe stravovania sa zhováral s poprednými odborníkmi a odborníčkami na jedlo, výživu, stravovanie a problematiku vysokého spracovania potravín z vedeckej obce, poľnohospodárstva aj potravinárskeho priemyslu. A poznatky, ktoré získal, odovzdáva čitateľom vo vyššie spomínanej knihe.

Súvisiaci článok Lekárka: Nie je kalória ako kalória. Čím menej vysokospracovaných potravín zjeme, tým lepšie Čítajte 

Odkaz nie je pozitívny.

"Pri vysokom spracovaní potravín totiž dochádza k ich ochudobneniu o hodnotné živiny. Strácajú zdraviu prospešné zložky, ktoré sa v nich prirodzene nachádzajú: vitamíny, minerálne látky, aj vlákninu," hovorí v novej epizóde podcastu Vizita lekárka Katarína Babinská, ktorá pôsobí na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave a je odbornou editorkou slovenského vydania van Tullekenovej knihy.

Dodáva, že sa obohacujú o zložky, ktoré v nadmernom množstve nie sú prospešné pre naše zdravie, teda o nasýtené a hydrogenizované tuky alebo príliš veľa soli.

SkryťVypnúť reklamu

"Vysoko spracované potraviny teda obsahujú menej výživných a ochranných látok a viac takých, ktoré zvyšujú riziko chorôb," konštatuje expertka.

S moderátorkou Denisou Prokopčákovou sa rozprávali o tom, ktoré potraviny sú vysokospracované, či medzi ne môžeme radiť aj zaváraninu od babky, alebo či dnes už vieme, ako a prečo škodia nášmu telu.

Odporúčanie: Knihu Vysoko spracovaní ľudia vydalo v slovenčine vydavateľstvo PetitPress tento rok v júli. Lekár a výskumník Chris van Tulleken v nej pútavo vysvetľuje, ako sa na náš tanier dostali laboratórne zmesi, prečo ich máme tak radi a čo robia s naším telom (zďaleka nejde len o nárast hmotnosti), zdravím, spoločnosťou i celou planétou.

Podcasty denníka SME

Všetky podcasty denníka SME si môžete vypočuť na jednom mieste na podcasty.sme.sk.

Pravidelné podcasty:

Minisérie:

Sportnet.sk podcasty: 

Partnerské podcasty:

Archív:

Ak máte záujem o reklamný spot v podcastoch alebo inú spoluprácu, napíšte na podcasty.inzercia@sme.sk, pošleme vám cenovú ponuku.

SkryťVypnúť reklamu
Čo je to podcast?

Podcast je zvukový záznam na internete, ktorý si môžete vypočuť alebo nechať stiahnuť na svoj smartfón, prípadne na iné zariadenie - princípom je neskoršie počúvanie. Podcasty často fungujú ako pravidelné relácie, ktoré vychádzajú denne alebo raz za týždeň či mesiac.

Počúvanosť všetkých podcastov SME.sk (graf) >>

Podcastové novinky a štatistiky podcastov SME >>

Podcasty denníka SME

Pravidelné podcasty:

Minisérie:

Sportnet.sk podcasty: 

Partnerské podcasty:

Archív:

Máte záujem o spot v podcastoch?

Ak máte záujem o reklamný spot v podcastoch alebo inú spoluprácu, napíšte nám na podcasty.inzercia@sme.sk, pošleme vám cenovú ponuku.

Čo získate inzerciou v podcastoch >>

Podcastový klub na Facebooku
Podcastový klub na Facebooku

Diskutuje o podcastoch s ich tvorcami a ostatnými poslucháčmi vo facebookej skupine >>

Prenájom podcastového štúdia
Prenájom podcastového štúdia

Ponúkame prenájom podcastového štúdia na audio nahrávanie. Pri nahrávaní bude k dispozícii zvukový technik, ktorý podľa dohody môže audio nahrávku upraviť alebo postrihať. Viac info >>

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu