SME

Nie je kalória ako kalória. Čím menej vysokospracovaných potravín zjeme, tým lepšie

Hostkou Vizity bola Katarína Babinská.

(Zdroj: HejTy)
Načítavam... Nie je kalória ako kalória. Čím menej vysokospracovaných potravín zjeme, tým lepšie
Počúvajte v appke SME alebo cez Toldo, AppleSpotify a RSS.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

*Podporte podcast Vizita v aplikácii Toldo na sme.sk/extravizita.

"Predstava bola jednoduchá: na mesiac som mal prestať jesť vysoko spracované potraviny a potom ma mali odvážiť a odmerať po všetkých možných stránkach. Nasledujúci mesiac som sa mal stravovať tak, že osemdesiat percent prijatých kalórií pochádzalo z vysoko spracovaných potravín - čo predstavuje rovnakú stravu, ako má každý piaty človek v Spojenom kráľovstve a USA,“ vysvetľuje v knihe Vysoko spracovaní ľudia Chris van Tulleken svoj projekt.

SkryťVypnúť reklamu

Popri tomto spôsobe stravovania sa zhováral s poprednými odborníkmi a odborníčkami na jedlo, výživu, stravovanie a problematiku vysokého spracovania potravín z vedeckej obce, poľnohospodárstva aj potravinárskeho priemyslu. A poznatky, ktoré získal, odovzdáva čitateľom vo vyššie spomínanej knihe.

Súvisiaci článok Lekárka: Nie je kalória ako kalória. Čím menej vysokospracovaných potravín zjeme, tým lepšie Čítajte 

Odkaz nie je pozitívny.

"Pri vysokom spracovaní potravín totiž dochádza k ich ochudobneniu o hodnotné živiny. Strácajú zdraviu prospešné zložky, ktoré sa v nich prirodzene nachádzajú: vitamíny, minerálne látky, aj vlákninu," hovorí v novej epizóde podcastu Vizita lekárka Katarína Babinská, ktorá pôsobí na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave a je odbornou editorkou slovenského vydania van Tullekenovej knihy.

Dodáva, že sa obohacujú o zložky, ktoré v nadmernom množstve nie sú prospešné pre naše zdravie, teda o nasýtené a hydrogenizované tuky alebo príliš veľa soli.

SkryťVypnúť reklamu

"Vysoko spracované potraviny teda obsahujú menej výživných a ochranných látok a viac takých, ktoré zvyšujú riziko chorôb," konštatuje expertka.

S moderátorkou Denisou Prokopčákovou sa rozprávali o tom, ktoré potraviny sú vysokospracované, či medzi ne môžeme radiť aj zaváraninu od babky, alebo či dnes už vieme, ako a prečo škodia nášmu telu.

Odporúčanie: Knihu Vysoko spracovaní ľudia vydalo v slovenčine vydavateľstvo PetitPress tento rok v júli. Lekár a výskumník Chris van Tulleken v nej pútavo vysvetľuje, ako sa na náš tanier dostali laboratórne zmesi, prečo ich máme tak radi a čo robia s naším telom (zďaleka nejde len o nárast hmotnosti), zdravím, spoločnosťou i celou planétou.

Podcasty denníka SME

Všetky podcasty denníka SME si môžete vypočuť na jednom mieste na podcasty.sme.sk.

Pravidelné podcasty:

Minisérie:

Sportnet.sk podcasty: 

Partnerské podcasty:

Archív:

Ak máte záujem o reklamný spot v podcastoch alebo inú spoluprácu, napíšte na podcasty.inzercia@sme.sk, pošleme vám cenovú ponuku.

Vizita | Týždenný podcast o zdraví

SkryťVypnúť reklamu
Čo je to podcast?

Podcast je zvukový záznam na internete, ktorý si môžete vypočuť alebo nechať stiahnuť na svoj smartfón, prípadne na iné zariadenie - princípom je neskoršie počúvanie. Podcasty často fungujú ako pravidelné relácie, ktoré vychádzajú denne alebo raz za týždeň či mesiac.

Počúvanosť všetkých podcastov SME.sk (graf) >>

Podcastové novinky a štatistiky podcastov SME >>

Podcasty denníka SME

Pravidelné podcasty:

Minisérie:

Sportnet.sk podcasty: 

Partnerské podcasty:

Archív:

Máte záujem o spot v podcastoch?

Ak máte záujem o reklamný spot v podcastoch alebo inú spoluprácu, napíšte nám na podcasty.inzercia@sme.sk, pošleme vám cenovú ponuku.

Čo získate inzerciou v podcastoch >>

Podcastový klub na Facebooku
Podcastový klub na Facebooku

Diskutuje o podcastoch s ich tvorcami a ostatnými poslucháčmi vo facebookej skupine >>

Prenájom podcastového štúdia
Prenájom podcastového štúdia

Ponúkame prenájom podcastového štúdia na audio nahrávanie. Pri nahrávaní bude k dispozícii zvukový technik, ktorý podľa dohody môže audio nahrávku upraviť alebo postrihať. Viac info >>

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Dobré ráno Sobota so Zuzanou Kovačič Hanzelovou a Jakubom Filom.

Našla sa Donatellova busta, Trump sa háda s Muskom.


a 2 ďalší 17

Vypočujte si tipy na filmové novinky v podcaste Vertigo.


a 1 ďalší
Knižná revue

O knihe Kristus a iné miniatúry.


Daniel Domorák a 1 ďalší

Cukor je jazykom buniek.


a 2 ďalší
SkryťZatvoriť reklamu